Saturday, 2 January 2016

Boleh ke Menghilangkan Masalah Cyst??


Alhamdulillah 
betul lah bila kita dapat bantu buatkan orang lain happy, kita pun tentu akan dapat aura happy tersebut. Happy sangat bila client ni inbox sal bagi tau masalah cyst dia dah tak de. Sebelum ni susah jugak hati dia bila doctor sahkan dia ada cyst dan kalau dah makan ubat pun tak kecut jugak mungkin akan dilakukan pembedahan untuk buang cyst tersebut.

Setiap penyakit ada penawar nye.
dari menanggung sakit dan berhabis ribuan ringgit untuk pembedahan, apa salah nye cuba dulu pemium beautiful. Perasaan tu terdetik di hati client ni bila selalu ternampak testimoni dan info tentang kehebatan premium beautiful di wall sal dan rakan kongsi yang lain.

Kalau sebelum ni bukan hanya ada cyst, tapi masalah period tak teratursakit belakang dan berat badan berlebihan pun menjadi masalah buat client ni. Alhamdulillah dengan ikhtiar dan doa yang tak putus untuk kekal sihat dan cantik di mata suami akhirnye apa yang di hajat kan di makbulkan Allah.






Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir atau air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.




Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketak-suburan.




Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. 
Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur dan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.

Jenis-Jenis Cyst



Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tapi ada juga cyst ni boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.











Follicular Cyst: 

Ia terbentuk dari folikel yang tak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.





Corpus Luteum: 

Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.


Endometriomas: 
Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid. 


Cystademas: 
Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.


Dermoid Cysts:
 Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.


Polycystic Ovaries: 
Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.



Siapakan yang berisiko untuk mendapat cyst ini?



Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi .


kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ni terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.




Gejala Ovarian Cysts



Ia pada umumnya tak memberikan sebarang gejala. 


Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:

  • Sakit perut
  • Rasa perut penuh dan tak selesa
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Sukar atau kerap kencing
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Muntah dan loya.

Diagnosa



Diagnosa Cyst selalunya dibuat secara tak sengaja, iaitu semasa pemeriksaan pelvis atau pemeriksaan faraj. Ovarian cyst dengan senang dapat di buat dengan mengunakkan mesin ultrasound, disamping itu, ultrasound juga boleh memberikan maklumat tentang saiz, lokasi dan kandungan cyst tersebut.


Ovarian Cyst dan masalah ketidak-suburan


Bagi kebanyakkan wanita, kehadiran cyst tak banyak beri kesan pada keupayaan untuk hamil kerana ia selalunya kecil dan tak kan menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekiranya anda mengalami endometriosis atau PCOS ia mungkin berkait rapat dengan masalah ketidak-suburan anda.

Rawatan




Bergantung kepada jenis cyst tu sendiri. 



Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ni pada sesetengah wanita.


kalau nak free fitting Premium Beautiful, free consultation,

hubungi:
 013-2293422 yani
013-2293722 hafieez

FB: Hafieez Noharyani

Instagram : YanieHafieez

No1 Certified Premium Beautiful Expert
Premium Beautiful
Premium Beautiful Sihat
Premium Beautiful Selesa Pakai
Premium Beautiful Penipu
Premium Beautiful Set Berpantang Original
Premium Beautiful Set Kehamilan
Premium Beautiful Set Kurus Badan
Premium Beautiful Boleh Kurus Cantik
Premium Beautiful Selesai Cyst Fibroid Keputihan
Premium Beautiful Pulih Masalah Haid
Premium Beautiful Pulih Slip Disc
Premium Beautiful Pulih Sakit Tulang Belakang
Premium Beautiful Program Kurus
Premium Beautiful Program Diet Sihat
Premium Beautiful Tips Kurus Cepat
Premium Beautiful Pakai Ketika Berzumba
Premium Beautiful Boleh Jana Income
PartTime Premium Beautiful
Premium Beautiful Baju Dalam Lock Lemak
Premium Beautiful Baju Dalam Pembentukan Badan
Premium Beautiful Langkawi
Premium Beautiful Pantai Chenang
Premium Beautiful Kuah
Premium Beautiful Perlis
Premium Beautiful Kangar
Premium Beautiful Arau
Premium Beautiful Kuala Perlis
Premium Beautiful Kedah
Premium Beautiful Jitra
Premium Beautiful Changlun
Premium Beautiful Kubang Pasu
Premium Beautiful Alor Setar
Premium Beautiful Gurun
Premium Beautiful Baling
Premium Beautiful Sungai Petani
Premium Beautiful Kulim
Premium Beautiful Kuala Muda
Premium Beautiful Pulau Pinang
Premium Beautiful Penang
Premium Beautiful Teluk Bahang
Premium Beautiful Batu Feringgi
Premium Beautiful Georgetown
Premium Beautiful Jelutong
Premium Beautiful Gelugor
Premium Beautiful Bayan Lepas
Premium Beautiful Balik Pulau
Premium Beautiful Butterworth
Premium Beautiful Seberang Jaya
Premium Beautiful Permatang Pauh
Premium Beautiful Bukit Mertajam
Premium Beautiful Nibong Tebal
Premium Beautiful Perai
Premium Beautiful Perak
Premium Beautiful Bagan Serai
Premium Beautiful Parit Buntar
Premium Beautiful Kamunting
Premium Beautiful Taiping
Premium Beautiful Bukit Merah
Premium Beautiful Semanggol
Premium Beautiful Pengkalan Hulu
Premium Beautiful Grik
Premium Beautiful Lenggong
Premium Beautiful Kuala Kangsar
Premium Beautiful Sungai Siput
Premium Beautiful Chemor
Premium Beautiful Ulu Kinta
Premium Beautiful Tanjung Rambutan
Premium Beautiful Tambun
Premium Beautiful Bandar Meru Raya
Premium Beautiful Ipoh  
Premium Beautiful Silibin
Premium Beautiful Menglembu
Premium Beautiful Pengkalan
Premium Beautiful Batu Gajah
Premium Beautiful Simpang Pulai
Premium Beautiful Gopeng
Premium Beautiful Tapah
Premium Beautiful Bidor
Premium Beautiful Sungkai
Premium Beautiful Slim River
Premium Beautiful Kampar
Premium Beautiful Tanjung Malim
Premium Beautiful Seri Iskandar
Premium Beautiful Tronoh
Premium Beautiful Bota
Premium Beautiful Kampung Gajah
Premium Beautiful Teluk Intan
Premium Beautiful Ayer Tawar
Premium Beautiful Manjung
Premium Beautiful Lumut
Premium Beautiful Pulau Pangkor
Premium Beautiful Sitiawan
Premium Beautiful Selangor
Premium Beautiful Shah Alam
Premium Beautiful Ampang
Premium Beautiful Damansara
Premium Beautiful Balakong
Premium Beautiful Bukit Raja
Premium Beautiful Bukit Tinggi
Premium Beautiful Kinrara
Premium Beautiful Bandar Puteri Klang
Premium Beautiful Bandar Puteri Puchong
Premium Beautiful Saujana Putra
Premium Beautiful Sungai Long
Premium Beautiful Bandar Sunway
Premium Beautiful Bandar Utama
Premium Beautiful Bangi
Premium Beautiful Banting
Premium Beautiful Batang Berjuntai
Premium Beautiful Batang Kali
Premium Beautiful Batu Caves
Premium Beautiful Beranang
Premium Beautiful Bukit Antarabangsa
Premium Beautiful Bukit Beruntung
Premium Beautiful Bukit Jelutong
Premium Beautiful Subang
Premium Beautiful Cheras
Premium Beautiful Country Heights
Premium Beautiful Cyberjaya
Premium Beautiful Denai Alam
Premium Beautiful Dengkil
Premium Beautiful Glenmarie
Premium Beautiful Gombak
Premium Beautiful Hulu Langat
Premium Beautiful Hulu Selangor
Premium Beautiful Kajang
Premium Beautiful Kapar
Premium Beautiful Kelana Jaya
Premium Beautiful Klang
Premium Beautiful Kota Kemuning
Premium Beautiful Kuala Kubu Baru
Premium Beautiful Kuala Selangor
Premium Beautiful Mutiara Damansara
Premium Beautiful Petaling Jaya
Premium Beautiful Port Klang
Premium Beautiful Puchong
Premium Beautiful Puncak Alam
Premium Beautiful Rawang
Premium Beautiful Sabak Bernam
Premium Beautiful Salak Tinggi
Premium Beautiful Saujana Utama
Premium Beautiful Sekinchan
Premium Beautiful Selayang
Premium Beautiful Semenyih
Premium Beautiful Sepang
Premium Beautiful Serdang
Premium Beautiful Seri Kembangan
Premium Beautiful Setia Alam
Premium Beautiful Subang Jaya
Premium Beautiful Sungai Besar
Premium Beautiful Sungai Buloh
Premium Beautiful TTDI Jaya
Premium Beautiful Telok Panglima Garang
Premium Beautiful Tropicana
Premium Beautiful Ulu Klang
Premium Beautiful USJ
Premium Beautiful Kuala Lumpur
Premium Beautiful Menjalara
Premium Beautiful Bandar Tasik Selatan
Premium Beautiful Bangsar
Premium Beautiful Brickfields
Premium Beautiful Bukit Bintang
Premium Beautiful Bukit Jalil
Premium Beautiful Bukit Tunku
Premium Beautiful Cheras
Premium Beautiful City Center
Premium Beautiful Desa Petaling
Premium Beautiful Jalan Ampang
Premium Beautiful Jalan Ipoh
Premium Beautiful Jalan Kuching
Premium Beautiful Jalan Sultan Ismail
Premium Beautiful Jinjang
Premium Beautiful Kepong
Premium Beautiful Keramat
Premium Beautiful KL City
Premium Beautiful KL Sentral
Premium Beautiful KLCC
Premium Beautiful Kuchai Lama
Premium Beautiful Mid Valley
Premium Beautiful Mont Kiara
Premium Beautiful Jalan Klang Lama
Premium Beautiful OUG
Premium Beautiful Pandan
Premium Beautiful Pantai
Premium Beautiful Salak Selatan
Premium Beautiful Segambut
Premium Beautiful Sentul
Premium Beautiful Seputeh
Premium Beautiful Setapak
Premium Beautiful Setiawangsa
Premium Beautiful Sri Damansara
Premium Beautiful Sri Hartamas
Premium Beautiful Sri Petaling
Premium Beautiful Sungai Besi
Premium Beautiful Sungai Penchala
Premium Beautiful Taman Melawati
Premium Beautiful TTDI
Premium Beautiful Wangsa Maju
Premium Beautiful Putrajaya
Premium Beautiful Negeri Sembilan
Premium Beautiful Seremban
Premium Beautiful Nilai
Premium Beautiful Kuala Pilah
Premium Beautiful Labu
Premium Beautiful Mantin
Premium Beautiful Port Dickson
Premium Beautiful Senawang
Premium Beautiful Tampin
Premium Beautiful Melaka
Premium Beautiful Alor Gajah
Premium Beautiful Ayer Keroh
Premium Beautiful Bandar Hilir
Premium Beautiful Jasin
Premium Beautiful Masjid Tanah
Premium Beautiful Melaka Tengah
Premium Beautiful Merlimau
Premium Beautiful Sungai Udang
Premium Beautiful Johor
Premium Beautiful Ayer Hitam
Premium Beautiful Batu Pahat
Premium Beautiful Gelang Patah
Premium Beautiful Iskandar Puteri
Premium Beautiful Johor Bahru
Premium Beautiful Kluang
Premium Beautiful Kota Tinggi
Premium Beautiful Kulai
Premium Beautiful Mersing
Premium Beautiful Muar
Premium Beautiful Parit Raja
Premium Beautiful Pasir Gudang
Premium Beautiful Pontian
Premium Beautiful Permas Jaya
Premium Beautiful Segamat
Premium Beautiful Senai
Premium Beautiful Simpang Rengam
Premium Beautiful Skudai
Premium Beautiful Tampoi
Premium Beautiful Tangkak
Premium Beautiful Kelantan
Premium Beautiful Kota Bharu
Premium Beautiful Gua Musang
Premium Beautiful Ayer Lanas
Premium Beautiful Kubang Kerian
Premium Beautiful Machang
Premium Beautiful Pasir Mas
Premium Beautiful Pasir Puteh
Premium Beautiful Tanah Merah
Premium Beautiful Tumpat
Premium Beautiful Terengganu
Premium Beautiful Besut
Premium Beautiful Dungun
Premium Beautiful Hulu Terengganu
Premium Beautiful Kemaman
Premium Beautiful Kuala Terengganu
Premium Beautiful Marang
Premium Beautiful Marang
Premium Beautiful Pahang
Premium Beautiful Kuantan
Premium Beautiful Bentong
Premium Beautiful Cameron Highlands
Premium Beautiful Genting Highlands
Premium Beautiful Kuala Lipis
Premium Beautiful Muadzam Shah
Premium Beautiful Pekan
Premium Beautiful Temerloh
Premium Beautiful Labuan
Premium Beautiful Sabah
Premium Beautiful Kota Kinabalu
Premium Beautiful Beaufort
Premium Beautiful Keningau
Premium Beautiful Kudat
Premium Beautiful Kundasang
Premium Beautiful Lahad Datu
Premium Beautiful Papar
Premium Beautiful Penampang
Premium Beautiful Ranau
Premium Beautiful Sandakan
Premium Beautiful Semporna
Premium Beautiful Tamparuli
Premium Beautiful Tawau
Premium Beautiful Tuaran
Premium Beautiful Sarawak
Premium Beautiful Kuching
Premium Beautiful Bintulu
Premium Beautiful Kota Samarahan
Premium Beautiful Miri
Premium Beautiful Sibu
Premium Beautiful Indonesia
Premium Beautiful Jakarta
Premium Beautiful Brunei
Premium Beautiful Bandar Seri Begawan
Premium Beautiful Singapore