Tuesday, 19 January 2016

Aduh.. Sakitnya Tuh Disini.. Dibelakang ku..

Assalamualaikum warahmatullah.. 
Salam Sejahtera to all blogger readers.. 

Hari ni nak share on slip disc dan premium beautiful. Ok dalam entry ni sy akan share kan apa itu slip disc, bagaimana slip disc berlaku, cara untuk merawat dan bagaimana untuk mengurangkan sakit akibat slip disc.



Apa itu Slip Disc? 

Rasanya ramai yang dah tahu pasal slip disc dan tak kurang ramai juga yang menghidapi sakit slip disc ni. Dulu saya sendiri tak ambil peduli pada slip disc ni. Tapi sejak dengar kawan-kawan terdekat ada slip disc, jadi lebih prihatin utk mendalami slip disc dan cara rawatannya.


Slip disc selalu menyebabkan rasa sakit yang amat sangat pada bahagian bawah belakang badan kita. Disc yang terkeluar tadi akan menekan saraf yg berhampiran dan menyebabkan kesakitan dan beberapa symptom pada kaki. 


Tulang belakang kita atau spinal column mempunyai 26 tulang vertebra. Dan setiap lapisan tulang vertebra ini dilengkapi dengan disc. Disc ini berfungsi untuk melindungi tulang belakang kita dengan menyerap pelbagai hentakkan ketika kita melakukan aktiviti harian contohnya berjalan, mengangkat barang atau memusingkan badan. Kiranya disc nu bagi cushion effect lah pada tulang belakang kita. Setiap disc mempunyai dua bahagian - bahagian dalam yang lembut seperti jelly dan bahagian luar yang keras berbentuk ring.


Kecederaan boleh menyebabkan bahagian dalam yang lembut seperti jelly tadi keluar daripada bahagian luar yang keras tadi. Ini lah yang dinamakan slip disc. Bila ia berlaku, ia boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa pada pesakit. Disc yang terkeluar tadi akan menekan saraf pada tulang belakang dan boleh menyebabkan rasa kebas dan sakit sepanjang saraf yang berkenaan. Bagi kes-kes yang kronik, pesakit perlu membuat surgery untuk remove atau repair slip disc mereka. 

 Bagaimana Slip Disc Terjadi?
Slip disc senang atau mudah berlaku apabila seseorang individu itu melakukan aktiviti-aktiviti seperti di bawah:-

1.Cara mengangkat barang yang tidak betul
2. Duduk atau baring dalam keadaan postur badan yang tidak betul
3. Membongkok terlalu lama
4. Angkat beban yang terlalu berat
5. Common 'sport injury' terutamanya bagi yang selalu mengangkat berat yang melebihi had di gym.

Bagaimana untuk Merawat Slip Disc?

1) Fisioterapi

Menjalani sesi fisioterapi dengan pakar yang menunjukkan kaedah senaman yang betul untuk menguatkan otot. Ini termasuklah sesi rawatan menggunakan tuala panas pada bahagian sakit.

2) Steroid – Untuk kesakitan biasa, suntikan stereoid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan.


3) Pembedahan – Ini adalah langkah terakhir di mana bahagian tulang dan disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang lebih serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang. Alahai sakitnya.


4) Lumbar Corset - Cara paling murah dan tidak menyakitkan adalah pakai Lumbar Corset, atau boleh pakai Waist Nipper Premium Beautiful utk support tulang belakang dan cepatkan proses pemulihan.
Waist nipper = Lumbar Corset!!!
Lagipun korset PB ni ada cahaya F.I.R. yg dpt menembusi hingga 3.5 inci ke dalam otot dan tulang belakang. F.I.R. ni dpt menghilangkan sakit belakang dan merawat kecederaan dalaman. 

Bagaimana ingin mencegah slip disc?

1. Jaga berat badan yg ideal, berat yg berlebihan akan menambah bebanan kat tulang belakang dan disc tu.

2. Bersenam selalu untuk kuatkan otot2 belakang. 

3. Berhenti merokok, sebab nikotin dlm asap rokok tu adalah toxic pada disc, lau menyebabkan disc tidak dapat menyerap nutrien dan mengekalkan sifat elastiknya.

4. Amalkan postur badan yg betul. Antaranya:- 



Selain dari itu, korang memang wajib gunakan waist nipper 
PB (murah, tidak menyakitkan dan lifetime warranty) sebab apa? Sebab bila kita pakai PB, secara automatiknya, postur badan kita akan sentiasa dalam keadaan yang betul, sama ada duduk atau berdiri. Waist nipper pada PB ni mempunyai 7 tetulang yang elastik dan dapat menyokong tulang belakang kita. Kalau compare dengan corset lain, PB telah mendapat recognition dari Persatuan Pakar Tulang Antarabangsa sebagai salah satu rawatan chiropractic. 

InsyaAllah, slip disc boleh dicegah dan dirawat dengan Premium Beautiful. Berikut merupakan beberapa testimoni dari pengguna PB yg mengalami slip disc.

Testimoni 1

Puab Nana sedang mencari altenatives untuk mengubati masalah slip disc yang mengganggu kesihatan suaminya hampir setahun. Asyik berulang ke hospital dan mengambil cuti sakit. Puan Nana kemudiannya mencuba menggunakan waist nipper bagi memulihkan kesihatan suaminya. Alhamdulillah pemakaian yang konsisten tidak sampai 2bulan akhirnya menampakkan kesan yang sangat positif. Alhamdulillah kini suami Puan Nana hampir sembuh sepenuhnya dari slip disc.

Testimoni 2

Shafiq bekerja sebagai field engineer di sebuah syarikat perkapalan dan baru berumur 25 tahun. Tempoh kerja yang lama serta kerja-kerja berat yang dilakukan akhirnya dia disahkan mengidap slip disc. Doktor mengarahkan dia untuk menjalani pembedahan bagi memulihkan slip disc yang dihadapinya. Namun dia berusaha mencari alternatif lain utk mengelak dari melakukan pembedahan. Alhamdulillah hampir sebulan lebih menggunakan waist nipper, masalah slip disc semakin pulih dan sekarang boleh bergerak bebas.

Nak tau lebih lanjut mengenai premium beautiful...
Nak tau cara penjagaan, 
nak tau cara yang berkesan untuk pakai pb dengan selesa,
nak dapatkan pb dengan harga istimewa,
boleh contact segera untuk offer menarik!



kalau nak free fitting Premium Beautiful, free consultation,

hubungi:

 013-2293422 yani

013-2293722 hafieez

FB: Noharyani

Instagram : noharyani.mat.sidik


No1 Certified Premium Beautiful Expert
Premium Beautiful
Premium Beautiful Sihat
Premium Beautiful Selesa Pakai
Premium Beautiful Penipu
Premium Beautiful Set Berpantang Original
Premium Beautiful Set Kehamilan
Premium Beautiful Set Kurus Badan
Premium Beautiful Boleh Kurus Cantik
Premium Beautiful Selesai Cyst Fibroid Keputihan
Premium Beautiful Pulih Masalah Haid
Premium Beautiful Pulih Slip Disc
Premium Beautiful Pulih Sakit Tulang Belakang
Premium Beautiful Program Kurus
Premium Beautiful Program Diet Sihat
Premium Beautiful Tips Kurus Cepat
Premium Beautiful Pakai Ketika Berzumba
Premium Beautiful Boleh Jana Income
PartTime Premium Beautiful
Premium Beautiful Baju Dalam Lock Lemak
Premium Beautiful Baju Dalam Pembentukan Badan
Premium Beautiful Langkawi
Premium Beautiful Pantai Chenang
Premium Beautiful Kuah
Premium Beautiful Perlis
Premium Beautiful Kangar
Premium Beautiful Arau
Premium Beautiful Kuala Perlis
Premium Beautiful Kedah
Premium Beautiful Jitra
Premium Beautiful Changlun
Premium Beautiful Kubang Pasu
Premium Beautiful Alor Setar
Premium Beautiful Gurun
Premium Beautiful Baling
Premium Beautiful Sungai Petani
Premium Beautiful Kulim
Premium Beautiful Kuala Muda
Premium Beautiful Pulau Pinang
Premium Beautiful Penang
Premium Beautiful Teluk Bahang
Premium Beautiful Batu Feringgi
Premium Beautiful Georgetown
Premium Beautiful Jelutong
Premium Beautiful Gelugor
Premium Beautiful Bayan Lepas
Premium Beautiful Balik Pulau
Premium Beautiful Butterworth
Premium Beautiful Seberang Jaya
Premium Beautiful Permatang Pauh
Premium Beautiful Bukit Mertajam
Premium Beautiful Nibong Tebal
Premium Beautiful Perai
Premium Beautiful Perak
Premium Beautiful Bagan Serai
Premium Beautiful Parit Buntar
Premium Beautiful Kamunting
Premium Beautiful Taiping
Premium Beautiful Bukit Merah
Premium Beautiful Semanggol
Premium Beautiful Pengkalan Hulu
Premium Beautiful Grik
Premium Beautiful Lenggong
Premium Beautiful Kuala Kangsar
Premium Beautiful Sungai Siput
Premium Beautiful Chemor
Premium Beautiful Ulu Kinta
Premium Beautiful Tanjung Rambutan
Premium Beautiful Tambun
Premium Beautiful Bandar Meru Raya
Premium Beautiful Ipoh  
Premium Beautiful Silibin
Premium Beautiful Menglembu
Premium Beautiful Pengkalan
Premium Beautiful Batu Gajah
Premium Beautiful Simpang Pulai
Premium Beautiful Gopeng
Premium Beautiful Tapah
Premium Beautiful Bidor
Premium Beautiful Sungkai
Premium Beautiful Slim River
Premium Beautiful Kampar
Premium Beautiful Tanjung Malim
Premium Beautiful Seri Iskandar
Premium Beautiful Tronoh
Premium Beautiful Bota
Premium Beautiful Kampung Gajah
Premium Beautiful Teluk Intan
Premium Beautiful Ayer Tawar
Premium Beautiful Manjung
Premium Beautiful Lumut
Premium Beautiful Pulau Pangkor
Premium Beautiful Sitiawan
Premium Beautiful Selangor
Premium Beautiful Shah Alam
Premium Beautiful Ampang
Premium Beautiful Damansara
Premium Beautiful Balakong
Premium Beautiful Bukit Raja
Premium Beautiful Bukit Tinggi
Premium Beautiful Kinrara
Premium Beautiful Bandar Puteri Klang
Premium Beautiful Bandar Puteri Puchong
Premium Beautiful Saujana Putra
Premium Beautiful Sungai Long
Premium Beautiful Bandar Sunway
Premium Beautiful Bandar Utama
Premium Beautiful Bangi
Premium Beautiful Banting
Premium Beautiful Batang Berjuntai
Premium Beautiful Batang Kali
Premium Beautiful Batu Caves
Premium Beautiful Beranang
Premium Beautiful Bukit Antarabangsa
Premium Beautiful Bukit Beruntung
Premium Beautiful Bukit Jelutong
Premium Beautiful Subang
Premium Beautiful Cheras
Premium Beautiful Country Heights
Premium Beautiful Cyberjaya
Premium Beautiful Denai Alam
Premium Beautiful Dengkil
Premium Beautiful Glenmarie
Premium Beautiful Gombak
Premium Beautiful Hulu Langat
Premium Beautiful Hulu Selangor
Premium Beautiful Kajang
Premium Beautiful Kapar
Premium Beautiful Kelana Jaya
Premium Beautiful Klang
Premium Beautiful Kota Kemuning
Premium Beautiful Kuala Kubu Baru
Premium Beautiful Kuala Selangor
Premium Beautiful Mutiara Damansara
Premium Beautiful Petaling Jaya
Premium Beautiful Port Klang
Premium Beautiful Puchong
Premium Beautiful Puncak Alam
Premium Beautiful Rawang
Premium Beautiful Sabak Bernam
Premium Beautiful Salak Tinggi
Premium Beautiful Saujana Utama
Premium Beautiful Sekinchan
Premium Beautiful Selayang
Premium Beautiful Semenyih
Premium Beautiful Sepang
Premium Beautiful Serdang
Premium Beautiful Seri Kembangan
Premium Beautiful Setia Alam
Premium Beautiful Subang Jaya
Premium Beautiful Sungai Besar
Premium Beautiful Sungai Buloh
Premium Beautiful TTDI Jaya
Premium Beautiful Telok Panglima Garang
Premium Beautiful Tropicana
Premium Beautiful Ulu Klang
Premium Beautiful USJ
Premium Beautiful Kuala Lumpur
Premium Beautiful Menjalara
Premium Beautiful Bandar Tasik Selatan
Premium Beautiful Bangsar
Premium Beautiful Brickfields
Premium Beautiful Bukit Bintang
Premium Beautiful Bukit Jalil
Premium Beautiful Bukit Tunku
Premium Beautiful Cheras
Premium Beautiful City Center
Premium Beautiful Desa Petaling
Premium Beautiful Jalan Ampang
Premium Beautiful Jalan Ipoh
Premium Beautiful Jalan Kuching
Premium Beautiful Jalan Sultan Ismail
Premium Beautiful Jinjang
Premium Beautiful Kepong
Premium Beautiful Keramat
Premium Beautiful KL City
Premium Beautiful KL Sentral
Premium Beautiful KLCC
Premium Beautiful Kuchai Lama
Premium Beautiful Mid Valley
Premium Beautiful Mont Kiara
Premium Beautiful Jalan Klang Lama
Premium Beautiful OUG
Premium Beautiful Pandan
Premium Beautiful Pantai
Premium Beautiful Salak Selatan
Premium Beautiful Segambut
Premium Beautiful Sentul
Premium Beautiful Seputeh
Premium Beautiful Setapak
Premium Beautiful Setiawangsa
Premium Beautiful Sri Damansara
Premium Beautiful Sri Hartamas
Premium Beautiful Sri Petaling
Premium Beautiful Sungai Besi
Premium Beautiful Sungai Penchala
Premium Beautiful Taman Melawati
Premium Beautiful TTDI
Premium Beautiful Wangsa Maju
Premium Beautiful Putrajaya
Premium Beautiful Negeri Sembilan
Premium Beautiful Seremban
Premium Beautiful Nilai
Premium Beautiful Kuala Pilah
Premium Beautiful Labu
Premium Beautiful Mantin
Premium Beautiful Port Dickson
Premium Beautiful Senawang
Premium Beautiful Tampin
Premium Beautiful Melaka
Premium Beautiful Alor Gajah
Premium Beautiful Ayer Keroh
Premium Beautiful Bandar Hilir
Premium Beautiful Jasin
Premium Beautiful Masjid Tanah
Premium Beautiful Melaka Tengah
Premium Beautiful Merlimau
Premium Beautiful Sungai Udang
Premium Beautiful Johor
Premium Beautiful Ayer Hitam
Premium Beautiful Batu Pahat
Premium Beautiful Gelang Patah
Premium Beautiful Iskandar Puteri
Premium Beautiful Johor Bahru
Premium Beautiful Kluang
Premium Beautiful Kota Tinggi
Premium Beautiful Kulai
Premium Beautiful Mersing
Premium Beautiful Muar
Premium Beautiful Parit Raja
Premium Beautiful Pasir Gudang
Premium Beautiful Pontian
Premium Beautiful Permas Jaya
Premium Beautiful Segamat
Premium Beautiful Senai
Premium Beautiful Simpang Rengam
Premium Beautiful Skudai
Premium Beautiful Tampoi
Premium Beautiful Tangkak
Premium Beautiful Kelantan
Premium Beautiful Kota Bharu
Premium Beautiful Gua Musang
Premium Beautiful Ayer Lanas
Premium Beautiful Kubang Kerian
Premium Beautiful Machang
Premium Beautiful Pasir Mas
Premium Beautiful Pasir Puteh
Premium Beautiful Tanah Merah
Premium Beautiful Tumpat
Premium Beautiful Terengganu
Premium Beautiful Besut
Premium Beautiful Dungun
Premium Beautiful Hulu Terengganu
Premium Beautiful Kemaman
Premium Beautiful Kuala Terengganu
Premium Beautiful Marang
Premium Beautiful Marang
Premium Beautiful Pahang
Premium Beautiful Kuantan
Premium Beautiful Bentong
Premium Beautiful Cameron Highlands
Premium Beautiful Genting Highlands
Premium Beautiful Kuala Lipis
Premium Beautiful Muadzam Shah
Premium Beautiful Pekan
Premium Beautiful Temerloh
Premium Beautiful Labuan
Premium Beautiful Sabah
Premium Beautiful Kota Kinabalu
Premium Beautiful Beaufort
Premium Beautiful Keningau
Premium Beautiful Kudat
Premium Beautiful Kundasang
Premium Beautiful Lahad Datu
Premium Beautiful Papar
Premium Beautiful Penampang
Premium Beautiful Ranau
Premium Beautiful Sandakan
Premium Beautiful Semporna
Premium Beautiful Tamparuli
Premium Beautiful Tawau
Premium Beautiful Tuaran
Premium Beautiful Sarawak
Premium Beautiful Kuching
Premium Beautiful Bintulu
Premium Beautiful Kota Samarahan
Premium Beautiful Miri
Premium Beautiful Sibu
Premium Beautiful Indonesia
Premium Beautiful Jakarta
Premium Beautiful Brunei
Premium Beautiful Bandar Seri Begawan
Premium Beautiful Singapore