Tuesday, 26 November 2019

Travelog Family Trip Seoul Nov 2019

Ahamdulillah, berkesempatan juga siapkan cerita Family trip ke Seoul. Trip yang dirancang dalam tempoh setahun. Pada awalnya, ada pilihan sama ada nak ke Tokyo atau nak ke Seoul. My hubby pilih ke Tokyo, saya pilih ke Seoul.

Oleh kerana tahun lepas, Tokyo dilanda bencana alam. So, kami decide pilih Seoul sebagai destinasi pilihan tahun 2019. Kami beli tiket fligt thru AirAsia masa promosi tiket murah. Kena bersabar dan buat cepat masa buat pembelian. Salah satu tips yang kami dapat, beli dulu tiket. Add on kemudian.

Alhamdulillah, dapat juga beli. Lepas dah beli tiket. Kami siapkan itinerary awal. Download apps yang berkaitan. Memandangkan trip kami ni jenis family backpackers. Then, kami cari homestay area Seoul. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga homestay yang sesuai dengan kami berlima. Banyak study kami buat untuk trip ni. Sehari sebelum trip pun sempat kami buat study. Nak kata trip budget pun tak jugak, sebab kami bawak anak-anak kecil. Boleh dikatakan backpackers family trip.


Day 1.
Jom kita bermula dari Day 1 trip ke Seoul, Korea. Seawal jam 11 malam, kami gerak dari Ipoh dan sampai di KLIA2 dalam jam 2pagi. Anak-anak ketiduran dalam kereta sepanjang perjalanan dari Ipoh sampai ke KLIA. Sebabkan dah lama tak sampai ke KLIA2, makanya nak cari tempat parking pun sedikit kelam kabut. Akhirnya dapat juga parking yang dekat dengan entrance.
First thing kena kejut dulu anak-anak, maklumlah pukul 2pagi. Lepas kejut, kena bagi fresh badan. So, kami singgah kejap hotel capsule transit untuk mandi dengan water heater. Ada dikenakan caj untuk kami. Lepas mandi, kami siap2 tukar baju. Alhamdulilah, lega bila dapat cuci segala air liur basi. Hehehe. Lepas dah bersiap, kami get ready untuk check in luggage. Kami siap2 print bag tag kat kiosk. Jam menunjukkan pukul 4pagi. Masa ni, masih tak ramai umat manusia lagi. So, tak rasa terkejar dan rasa smooth je. Selesai check in luggage. Kami pun breakfast dulu, sebelum entrance international check in. Awal kami breakfast, pukul 4.30pagi tu. Pukul 5.30pagi, baru check in kat gate international. Alhamdulillah, dapat solat subuh kat airport. Masa ni, dah ramai umat manusia. Semua tempat pun jadi penuh termasuk surau atau rest room. Gate kami antara yang paling jauh. Kena sampai ke Gate Q10, baru jumpa pintu masuk ke airplane. 30min ambil masa jalan kaki. Alhamdulillah, once dah masuk dalam airplane. Flight boarding tepat jam 7.15pagi.
Kitorang dah book siap2 add on dalam itinerary untuk meals dan entertainment. Untuk menghilangkan rasa lapar kami book meal dan untuk menghilangkan rasa boring pulak, kami dah siap2 book TAB. Anak2 masuk je airplane lepas 30min, terus tido. Tido, bangun, tido, tak sampai lagi. Sabor, flight kita ni 6 jam saje. Kat luar nampak langit, awan dan laut saja. Once kapten inform dah nak sampai, baru lah nampak daratan bumi Korea Selatan. Alhamdulillah.

Bila dah landed kat Incheon airport, jam dah menunjukkan pukul 2.50petang. Beza sejam dengan waktu Malaysia. Kena settlekan dulu perihal imigresen dan passport. Masa dalam flight, kami dah siap isi form dan declare info2 yang sepatutnya. Senang, tak kelam kabut masa proses imigresen. Memang terbaik proses imigresen kat sini. Kita datang sebagai tourist, so mereka akan layan sebaiknya. Alhamdulillah. Lepas dah proses imigresen, proses ambil luggage pulak. Baru boleh keluar dari airport.

Once dah selesai perihal dalaman airport. Kami terus ke kedai beli TMoney kad. Dah google dari awal, beli kad ini untuk mudahkan travel kat seoul nanti. Siap top up kan sekali. Untuk anak2, ada special sikit. Just tunjukkan passport, dan register. Anak2 akan dapat diskaun masa naik semua transport kat Seoul nanti. Mudah je.

Then, kami cari kaunter tiket bas airport untuk ke homestay kami kat Seoul. Ini pun dah google awal2, bas nombor berapa yang kami patut naik dan patut turun dekat dengan lokasi homestay. Sembang dengan ahjussi, dia balas cakap korea. Angguk ajelah. Sempat jugak kami snap gambar dalam area airport Incheon. Dalam airport rasa hangat je, luar airport rasa sejuk.

Kami naik airport limousine bus nombor 6002. Sebelum naik bas kena Q dengan beg2 sekali. Panjang jugak orang nak naik bus ni. Alhamdulillah, akhirnya dapat nak jugak. Tambang semua sekali dalam 44,000won. Nanti you all convert sendiri. Perjalanan dari airport ke Seoul dalam 1jam 40min. Sempat lagi kami tido dalam bas.

Bila dah lepas Han River, kami dah masuk Bandaraya Seoul. Dalam bas, memang akan annouce setiap station yang mana bus akan berhenti bila ada yang tekan loceng. Lepas sejam perjalanan, masa ni 5.30petang. Kat sini maghrib awal, 6petang memang dah gelap. Kami pun tekan loceng bas, turun kat tempat yang dituju termasuk beg2 kami. Drebar bas ni, segak macam pilot je.

Sebelum sampai ke homestay, kami kena jalan kaki sikit. Homestay kami berhadapan Cheonggyecheon stream. Canggih bila nak masuk homestay ni, just pakai password je. Owner homestay ni, dah siap bagi semua kemudahan. Siap bagi pocket wifi dan wifi dalam homestay. Senang nak update info terkini. Memang laju internet kat korea ni.

Lepas dah siap2 buat apa yang patut kat homestay, kami ready nak buat nite tour area Seoul. Start dengan Cheonggyecheon Stream, seterusnya Seoul City Hall, kemudian Shinsegae, then, Myeongdeong street. Round2 guna servis tour agent yang tak bertauliah. Then, bagi anak-anak rasa kesejukkan malam di Seoul.



Aktiviti hari ke 2 di Seoul, kami ke Nami Island. Tempat wajib bagi tourist macam kami, untuk yang berminat dengan drama korea "Winter Sonata" atau " Autumn in My Heart". Memang wajib singgah ke Nami Island. Trip ke Nami Island ni, kami dah siap2 book thru apps Klook dari Malaysia. Memang dah siap bayar untuk trip. Just nak make sure, tempat nak pick up dan drop dekat dengan homestay. Trip Nami Island yang kami book no, dah siap dengan round trip bus ticket (Insadong - Namiseon Jetty - Insadong), dan termasuk tiket ferry ke Pulau Nami. Just download saje apps Klook, pilih trip yang mana kita nak. Asalkan cukup duit, cukup masa dan cukup tenaga nak melawat tempat yang jadi pilihan.

Bas kami akan bergerak tepat jam 9.30pagi dari Tapgol Park, Insadong. So, kami kena jalan kaki dari homestay dalam 10min. Insadong street ni, banyak jugak kedai souvenir. Kalau kat KL, ala-ala area Pasar Seni. Harga souvenir, a bit pricey. Masa ni, kedai belum buka lagi. Bus trip yang kami naik, sekali dengan tourist dari negara lain. Kami je rakyat Malaysia dalam bas ni. Sempat lagi snap beberapa gambar area tempat tunggu bas ni. Perjalanan ke Jeti Nami Island, ambil masa dalam 2 jam. Sempat lagi tido tau. Makan dan minum tak dibenarkan, pesan oleh drebar bas.

Sepanjang perjalanan ke jeti Nami Island, suhu semakin menurun. Cermin bas boleh nampak wap sejuk. Mujur dalam bas rasa hangat. Perjalanan memang lancar, sebab bukan peak season. Once dah sampai jeti, baru nampak ramai umat manusia dari worldwide. Memang glamer sangat Nami Island ni. Kami nampak tempat zip wire, yang mana nak masuk pulau tu pakai zip wire dipersilakan. Kena angin, terus beku kut. Hahaha. Temperature kat sini, memang sejuk yakmat. Memang kami dah standby dengan skarf dan gloves untuk ke sini. Kami dah tak perlu beratur beli tiket, sebab semua dah dibeli masa naik bas tadi. Just masuk naik ferry terus. Naik ferry tak sampai 10min, dah sampai Nami Island. Masa kami datang bukan peak season pun ramai. Apatah lagi, kalau peak season. Memang kena menunggu berlapis baris kut nak naik ferry. Dalam 10min kami pun dah sampai Pulau Nami. Banyak spot untuk bergambar kat sini. Enjoy the video.

Once dah sampai tengah pulau ni, ada area playground untuk anak-anak. Macam-macam kemudahan disediakan. Surau pun ada disediakan dalam pulau ni. Kalau ada yang nak naik tren, kalau ada yang nak naik basikal, semua ada. Kena sediakan duit je. Kami guna kaki untuk jalan keliling pulau, walaupun ada permintaan yang nak naik basikal. Hehehe. Kita nikmati sebaik-baiknya keindahan pulau ni.

Kami sempat lunch kat sebuah kedai ni. Ada 2 tempat, muslim boleh singgah makan. Kami singgah kat 1 tempat je. Yang satu tempat tu Q panjang. Kami beli satu set tteobokki dan nasi goncang. Hehehe. Memang habis licin kami makan, sebab lapar. Walaupun ada bekalan yang kami bawak, bekalan makanan yang kami bawak pun dah habis. Hehehe. Lepas makan, kami sambung lagi pusing keliling pulau ni. Sempat singgah beli souvenir kat pulau ni.

Memandangkan bus trip kami akan bergerak tepat jam 3.40petang. Kami kena naik feri semula jam 3.30petang. Kalau lambat, kena tinggal bas pulak. Naya pakcik oii. Ikut mana nak cari jalan pulang nanti. Alhamdulillah, memang best datang pulau ni masa time winter. Kalau datang tempat ni, musim apepun memang best. Janji boleh tahan suhu je.

Tepat jam 3.40ptg, bas pun bergerak pulang ke Seoul. Perjalanan ambil masa dalam 2 jam jugak. Sempat jugak kami tidur kejap. Sampai Seoul pun dah 5.30petang. Hari pun dah gelap, dah masuk waktu maghrib.

Kami balik homestay dulu. Nanti kami teruskan nite tour kami ke Dongdaemun Design Plaza (DDP). Pengalaman pertama kami naik subway di Seoul. Memang dah study lama thru apps pasal Korea Maps dan Subway kat Seoul ni. Tapi, belajar dari pengalaman lebih baik. Masuk area subway station nak cari entrance dan laluan yang betul pun dah mencabar sebab kali pertama. Nak keluar cari pintu exit tempat yang dituju pun dah mencabar. Memang seronok pengalaman naik subway di Seoul. Sistem info subway kat Korea memang superb.

Bila dah sampai DDP ni, kami pun p using2 je. Hajat nak cari tempat LED rose tapi tempat tu tengah renovation. So, kami pun jalan tempat lain. Then, balik jalan kaki ke homestay thru Dongdaemun Shopping Complex, lalu Gwanjang Market. Oleh kerana dah malam, banyak kedai dah tutup, tak sempat nak window shopping. Sempat beli strawberry kat sorang ahjussi. Half way lagi, kami balik homestay ikut Cheonggyecheon Stream terus sampai ke homestay. Esok aktiviti hari ke 3 pulak.


Aktiviti Day 3 paling mudah. Aktiviti khas untuk anak-anak. Kami singgah Lotte World Adventure. Tempat wajib untuk anak-anak berseronok. Kami singgah tempat ni, sampai tak nampak cahaya matahari. Tempat yang sesuai untuk Hakim, Hannah dan Hanis untuk berseronok sepanjang hari. Indoor theme park yang sesuai dengan mereka.

Kami dah book tiket thru apps Klook dari Malaysia. Just kena tukar tiket fizikal sebelum masuk sini. Ikut je panduan yang dah diberi. Dari homestay kami, hanya naik 1 line subway. Yang ni pun dah study awal, supaya tak kelam kabut kena tukar subway. Kami jalan kaki, ke station subway Euljiro 1 il-ga. Kemudian ambil subway di situ, terus ke stesen Jamsil. Kena tempoh beberapa stesen subway sebelum sampai. Mudah je. Alhamdulillah. Once dah sampai stesen Jamsil, kami just ikut panduan dalam shopping mall terus ke Theme park ni. Kena masuk ikut south gate theme park ni. Masuk je theme park ni, terus confuse nak main yang mana dulu. Pelajar sekolah, dari tadika sampai ke sekolah menengah memang ramai kat sini. Siap pakai baju sekolah lagi tu. Macam ada buat aktiviti kokurikulum pulak kat sini. Kemudahan surau pun ada disediakan jugak disini. Tapi, nak cari kedai makanan halal memang susah. Mujur kami bawak bekal. Taklah rasa kelaparan dalam ni. Outdoor games pun ada. Ini bukan peak season. Games yang syok2 tu, memang kena Q berlapis-lapis. Ada kena tunggu sampai 50min. Huhuhu. So, next time. Semua mainan untuk kids, mereka dah naik. Ada yang naik 3 4 kali. Hahaha. Kalau tunggu, sampai tutup kedai le jawabnya. Tiket yang kami beli termasuk tiket Folk Museum. Kita singgah melawat sejarah penubuhan negara Korea ni. Ada miniature Istana kerajaan Korea terdahulu.

Lepas dah habis main segala permainan, baru kami boleh keluar. Itupun dah malam. Kami plan nak ke Itaewon, cari kedai makan muslim. Kena naik subway ke Itaewon. Kali ni mencabar sikit, sebab kena tukar tren. Kena tukar line tren di stesen Sindang. Dari line tren color hijau, ke line tren color coklat. Kena make sure laluan dan exit yang betul. Kalau tersalah, confirm sesat. Alhamdulillah, berjaya juga ikut laluan yang benar. Sampai jugak ke Itaewon. Itaewon kawasan yang berbukit sedikit. Banyak kedai makan, yang mana muslim boleh makan. Banyak jugak kedai barangan halal kat sini. Suhu masa ni memang sangat sejuk. Kami singgah makan malam kat restoran Eid. Mujur dapat seat untuk makan. Dapat jugak merasa original korean food dari halal korean restaurant. Sempat snap gambar depan masjid Itaewon. Lepas makan kami pun pulang ke Homestay.

Sekali lagi kena naik subway, dari stesen Itaewon ke stesen Euljiro 1 il-ga. Kena tukar line tren color coklat ke line tren color hijau, tukar line tren di stesen Sindang juga. Alhamdulillah, akhirnya selamat sampai. Kena jalan kaki once sah sampai last stesen untuk ke homestay kami. Esok, aktiviti Day 4 pulak.



Aktiviti Day 4. Kami start lewat sikit untuk keluar dari Homestay, sebab last minit cari kedai Hanbok untuk disewa. Bagi Hakim, Hannah, dan Hanis rileks kaki, setelah 3 hari banyak guna kaki untuk berjalan. Mujur diorang happy je. Kami search Hanbok rental thru apps Klook jugak. Jenuh Mrs Wife tolong search kedai Hanbok. Nak cari kedai yang tak jauh dari kawasan Istana Gyeongbokgung dan tak jauh dari homestay kami. Alhamdulillah, akhirnya jumpa.

Last minit kami mencari hanbok untuk disewa ni. Mencari kedai sewa hanbok yang ada untuk anak-anak, siap dengan aksesori dan dandanan sekali. Banyak pilihan hanbok dalam kedai ahjumma ni. Mrs Wife book Theme Hanbok. Memang nampak awesome. Kami search dalam apps Klook.

Lepas book dalam apps Klook. Kena search pulak kedai ahjumma ni. Ahjumma kedai ni rajin bersembang, tapi dalam bahasa Korea lah. Hahaha. Jenuh nak faham. Kiranya tak berapa jauh jugak dari homestay kami. Tak berapa jauh dari Istana Gyeongbokgung. Kena jalan kaki lalu Insadong, kira macam pasar seni kat KL.

Lepas semua dah siap dengan Hanbok.  Kami cari transport ke istana. First time naik Kakao Taxi. Kat Seoul tak pakai apps Grab. Sembang dengan ahjumma kat kedai hanbok pasal apps Kakao Taxi. Kita cakap english + melayu, dia cakap korea. Dah macam ayam itik bercakap. Alhamdulillah. Asalkan sampai tempat yang dituju.

Besar jugak kawasan istana ni. Mujur kami sewa Hanbok ni dalam tempoh 4 jam. Memang boleh pusing semua kawasan dalam ni. Kami pakai hanbok, masuk kawasan istana memang dapat percuma. Yang tak pakai hanbok kena bayar entrance fee. Masa dalam kawasan istana, kami tak sempat tengok kejadian pertukaran pengawal istana. Memang suhu sejuk sekali, mujur kami pakai pakaian berlapis-lapis. Itupun sejuk jugak, bila terkena angin. Lopak air kat sini pun boleh beku.

Hampir 3 jam pusing area istana ni. Hakim, Hannah dan Hanis pun boleh jadi tumpuan tourist kat sini. Ada yang snap gambar mereka. Lepas dah habis pusing, kami pun jalan kaki ke kedai hanbok tadi. Sebabnye, tak dapat call Kakao Taxi. Agaknye peak time kut. Masa hantar hanbok kat kedai. Ahjumma bagi 3 keping gambar dan dia minta add ig kedai hanbok dia. Memang terbaik layanan kedai hanbok ahjumma ni.

Lepas tu, aktiviti kami ke Namsan tower. Waktu peak, kami naik subway ke sana. Naik tren line color oren dari stesen Anguk, kena tukar tren line color biru muda kat stesen Chungmuro. Then seterusnya ke stesen Myeongdong. Once dapat cari jalan exit yang betul kat stesen Myeongdong, kami terjumpa arca kartun TV. Arca kartun pororo, kartun larva. Singgah kejap beli air kat seven 11. Sebab nak menuju ke stesen cable car Namsan tower kena jalan secara mendaki lalu kedai dan rumah². Boleh tahan jugak, mendaki. Sampaikan ada yang nak semput, sebab dah lama tak buat exercise. Hehehe. Alhamdulillah, akhirnya sampai juga kat Namsan Cable car station. Ada pilihan untuk ke atas, samada jalan kaki atau naik cable car. Kami pilih naik cable car. Sebelum naik ke atas, kena beli tiket dulu. Kami beli tiket roundtrip untuk 5 orang. Harga tiket, boleh rujuk web namsan cable car.

Masa naik cable car, dah masuk waktu maghrib. So, boleh nampak siang, dan boleh nampak waktu malam bandaraya Seoul. Memang lawa pemandangan waktu ni. Suhu waktu malam lebih mencabar bila dah sampai atas. Kami berehat kat atas kejap. Ada kedai souvenir, ada kedai Hello kitty. Bagi yang nak naik atas Namsan tower ada caj akan dikenakan. Kami tak nak naik, sebab view dari aras bawah tower pun dah terbaik.

Bila dah cukup masa, kami pun turun kebawah. Then, masa untuk cari kedai makan pulak. Kat area myeongdong, ada sebuah restoran yang sediakan masakan Malaysia. Nama restoran ni, restoran Kampungku. Bila dah sampai kat restoran ni..OMG, kena Q. Memang tengah ramai. Kitorang terpaksa tapau makanan untuk bawa ke homestay. Kami beli semua jenis ayam goreng, beli dolsot dan bibimbap. Puas hati dapat makan ayam goreng korea. Nak tapau pun kena tunggu tau. Kalau time peak season, tak pasti pulak keadaan restoran ni. Yang pasti, memang akan penuh.

Lepas dah dapat makanan yang kami order. Kami pun p ulang ke homestay dengan suka hati, dan penuh kelaparan. Hehehe. Balik ke homestay, kami balik naik subway. Dari stesen Myeongdong, ke stesen Euljiro 1il-ga. Stesen line color biru muda, kena tukar stesen di Dongdaemun History & Culture Park. Kena naik tren line color hijau menuju ke Euljiro 1il-ga. Ambik jalan shortrcut thru bangunan Mirae Asset, terus sampai ke homestay kami. Makin pandai dah kami naik subway. Makanan pun still panas lagi. Seronok je anak-anak dapat naik tren subway. Dah sampai homestay, kami makan dengan sepuas hati. Esok last day pulak.


Aktiviti Day 5.
Hari terakhir kami di Seoul. Ohh, hampir terlupa nak cerita. Owner homestay bagi kami special price sebab kami request late check out untuk last day. Flight kami pukul 11.50mlm. Memandangkan ada anak², kami request late check out. Kami apply kat owner thru apps AirBnB. Alhamdulillah.

Untuk aktiviti last day, adalah hari shopping. Area shopping, asalnya area Insadong, Namdaemun dan Myeongdong street. Tapi, kena tambah lagi satu tempat - Dongdaemun Shopping Plaza.

Hari last day, suhu 2°C. Ditambah pulak dengan hujan. Memang sejuk yakmat nak keluar bandaraya Seoul. Lepas sarapan, kami jalan kaki ke Insadong street cari souvenir. Meriah betul bila shopping dengan anak-anak. Boleh tahan harga barang dekat Insadong street ni.

Lepas dah puas shopping dekat Insadong street. Kami ke Namdaemun Market. Kami naik subway ke sana. Lega sikit, sebab hangat bila guna tren subway ni. Once dah sampai stesen yang dituju, kena keluar kedunia atas untuk sampai ke Namdaemun Market. Besar sungguh pasar Namdaemun ni. Entah berapa tingkat bangunannye. Penuh dengan barang souvenir dan baju2. Cuma kami tertanya-tanya, mana kedai kain ela. Tak nampak pulak. Masa kami singgah sebuah kedai, beli souvenir tambahan. Kami tanya ahjussi, kat mana nak cari kain ela. Then dia cakap, itu dekat Dongdaemun. Masa tu lah kami kena susun plan untuk ke sana. Hehehe.

Lepas dah habis shopping area Namdaemun market. Kami jalan kaki ke Myeongdong street cari barangan kosmetik. Memang rambang mata kat sini. Terlalu banyak. Hehehe. Lepas habis survey dan beli, kami singgah mart beli buah strawberry. Lepas ni, kena ke Dongdaemun pulak. Kelam kabut jugak dibuatnya. Dari Namdaemun ke Dongdaemun, agak jauh untuk jalan kaki. So, kami naik tren ke Dongdaemun Shopping Complex untuk cari kain ela. Memang besar sebesarnye kompleks ni. Boleh sesat nak cari keluar dari kompleks ni. Mujur jumpa kedai kain ela.

Lepas dah habis shopping, kami pun balik ke homestay. Prepare apa yang patut untuk check out dan menuju ke airport ikut waktu yang sesuai. Kami naik airport limousine bus ke Incheon airport. Perjalanan dalam masa 1 jam setengah. Dari pagi sampai ke malam, hujan renyai. Alhamdulillah kami selamat sampai di airport. Tunggu flight kami, dan terbang pulang ke tanahair. Alhamdulillah.

Penutup:

Itulah aktiviti kami berlima sepanjang 5 hari di Seoul. Kalau ikutkan banyak lagi tempat yang kami nak pergi. Tapi tak cukup masa. Bawak anak-anak ke Seoul memang best. Betul kata tourist yang pernah datang sini. Ahjumma dengan ahjussi memang suka kat anak-anak kecil macam anak kami. Memang kena buat trip sekali lagi ke sini. Inshaa Allah.


Saturday, 5 October 2019

360 TheraPants ~ Legging PremiumBeautiful

Produk Baru Kegilaan Wanita!!

Cari Korset Cover Punggung, Peha, Betis, Kaki? Confirm Slim and Tinggi uolss lepas ni😍😍😍

360 THERA PANTS !!










Bila dah suka tu mesti selalu nak gosip kan.
Gosip berilmiah dengan produk #PB360TheraPants untuk kebaikan dan keselamatan diri tak pe kan. Nak-nak pulak tu sambil sharing kebaikan, sambil tu dapat bina income sampingan. Seronok kan.

Keyy, kat sini Yanie share info bacis lah untuk uolss selidik apa lah yang besttt dan teruja sangat sampaikan jadi gosip terhangat lah geng kami ni. Pagi-pagi dah sok sek sok sek kat group sebelah ni tau. 

Teknologi 360 Thera 
# Fabrik Pengunci Lemak (360)
# Fabrik Penyejuk Ultra Fiber
# Tenunan Dan Jahitan Honeycomb
# Teknologi Infra Merah Jarak Jauh (FIR) nano Dot dari Korea
# Kristal Magnetik

Antara Kelebihan 360 TheraPants pula;

1. Melancarkan Peredaran Darah
Peredaran darah yang baik dah tentu membantu;
• Pengaliran Darah
• Pengangkutan Nutrien
• Penyingkiran Toksin

Dan seterusnya membantu;
• Mengurangkan Selulit
• Mengurangkan Kesakitan Kaki
• Mengurangkan Urat Labah-Labah
• Meningkatkan Metabolisme

2. Kontur Dan Bentuk
• P - Menolak (PUSH)
• L - Menganjak (LIFT)
• L - Mengunci (LOCK)
• S - Menyokong (SUPPORT)

Dan seterusnya pasti membantu;
• Mengempiskan Perut Dengan Segera
• Menganjak Punggung Yang Kendur
• Membentuk Kaki Yang Memberi Kontur Yang Menawan

3. Dingin Pada Kulit. 
Lapisan dalam fabrik Penyejuk Ultra Fiber di lapisan dalam 360 TheraPants memberikan kesan sejuk kepada kulit. Sekarang takde lagi masalah untuk pakai sepanjang hari.

4. Lebih Fleksibel , Lebih Elastik, Lebih Tahan Lama. 
Bila pakai je akan memberikan si pemakai terus merasa selesa dan pergerakan lebih Fleksibel. 360 TheraPants ni memang sangat selesa dan ketahanan dari segi geseran, basuh ulang kali, pemakaian yang lebih lama dan memberi pergerakan Fleksibel. Nak g zumba tu sarung je Legging Terapi ni.

5. Lembut Dan Serap Peluh
Hasil Dari Fabrik Yang Istimewa dengan 74% Nylon Dan 26% Lcyra.
• 6 Kali Lebih Serap Peluh
• 3 Kali Lebih Lembut Dari Fabrik Pelangsingan Biasa Yang Lain

Dah kenal tu, mesti jatuh cinta kan.
Jom tunggu apa lagi tu. 
Masuk merisik, meminang terus nikah tau.
Si hitam manis tunggu ni.

www.noharyani.com

#No1CertifiedPremiumBeautifulExpert
#Weapon35
#360TheraPants
#LeggingPremiumBeautiful






Premium Beautiful dah ada kembar nama nya
360 Thera Pants ( Terapi Pants) sama jenis kulit dengan Premium Beautiful Classic cumanya Thera Pants ni lebih perihatin sampai ke kaki protect body uolss.

Teknologi From Korea, US & Japan

Push, Lift, Lock, Support.
Part yang paling sawan jadinya bila PLLS ni bergabung tenaga men "transform" body uolss jadi puteri idaman suami uolss sendiri.




Fat Locking Fabric.
Wahhh syok lah uolss yang sekarang body saiz triple xl, siap ada pants yang boleh lock siap-siap lemakss supaya lari setempat je. Lama-lama tak mampu lagi nak lari, terus lenyap lemakss dari body uolss.


 ~ 5 micron (15x thinner than human hair 70 micron).
Fuhhh, saintifik betul ni. Nak bayangkan tak tahu lah tahap nipis but quality nya Thera Pants sehingga 15x lebih nipis dari rambut manusia.




Nano dot ( fir+ nano) dlm jaringan kain.
Uolss sendiri pun tahu kan kembar sebelum ni Premium Beautiful sememangnya di tenun FIR dalam kain nya. Sama juga dengan Thera Pants tetapi ni tahap nano dah Teknologi dia ni. Kira makin canggih lah dan di jamin selamat bila berdamping dengan kulit manusia setiap masa.


Ada 13 crystal magnet (acuPoints) di acupunture points - bantu aktifkan sel2~ increases circulatiom, more O2 dll13
Uolss pernah buat acupuncture ke? Yanie tak pernah buat sebab tak berani tengok jarum dia tu. But this product Thera Pants serius selesaikan masalah Yanie yang takut jarum. Siap ada 13 Crystal magnet point pada Thera Pants. Jadi sesuai untuk atasi masalah selulit di peha betis tu. Lepas ni makin panjang lahhhh  langkah kaki tu tanpa had.





Ultra -Fiber Cooling
Rupanya bila tengok pun dah sejuk hati. Ni kan pulak bersentuhan dengan body uolss confirm feel bak ais beku di musim winter.







Postage ke customer di serian Dan bintulu Sarawak






Jaga-jaga, si suami kena control isteri dengan beli Boxer radiation protection pula. Baru lah berkepit je power couple setiap masa.
πŸ€— Tengok gambar Thera Pants yang model pegang tu.

======================================
Fat Locking Fabric.

Tu antara keunikan utama 360 Thera kami.

Selalu kita kunci rumah, kunci kerete, kunci peti besi aje kan. Tapi boleh bayangkan tak, macam mana sekarang ni ada teknologi kunci lemak πŸ€”

Special kan 360 Thera ni sebab ada fat locking. Dia sangat membantu lock lemak bahagian pinggang, bahagian perut, bahagian pinggul dan bahagian peha.
Contoh bahagian bawah punggung kita. Part tu antara port lemak suka stay. Kalau kita perasan, area bawah punggung dan tepi punggung tu akan buatkan kita selalu ada masalah nak pilih seluar. Sebab lemak suka menggelebeh kat bawah punggung dan tepi punggung. Kan. Tu kenyataan yang tak boleh dielakkan πŸ˜–

Jadi, dengan function lock lemak yang  ada pada fabric 360 Thera ni, punggung kita akan di push up serta merta. Tak ada lagi dah risau tentang punggung jatuh.

=====================================
Nak book 360° Thera Pants tapi tak tahu saiz ukuran?

Jom Yanie share sini cara nya.

1. Guna tali tape dan ukur 2 bahagian je
    a. Puncak Punggung ukuran CM
    b. Pinggang ukuran CM

2. Tolak beza ke dua-dua ukuran.
    Punggung - Pinggang : ? CM

3. Jika bezanya kurang dari 20 CM, ambil saiz ikut ukuran pinggang.

4. Jika bezanya lebih dari 20 CM, pilih saiz yang besar dari saiz ukuran pinggang tadi.

Contoh ukuran:
Punggung : 97CM
Pinggang : 70CM
     
      97 CM
    - 70 CM
-----------------
      27 CM
-----------------
Ikutkan pinggang 70CM, berada range 67-73 (waist),  87-97(hip). Maknanya saiz 360° Thera Pants adalah 70.
Tetapi ingat tadi kan lebihan beza 27 CM, jadi kena ambik saiz besar sikit iaitu 76. Jadi saiz sebenar 360° Thera Pants adalah 76.

Belajar sesuatu?
Jom sama-sama ukur saiz, lepas ni terus inform Yanie saiz uolss ye. Yanie book saiz uolss cepat-cepat. Dapat lah pakai cepat kan. Cepat lah slim Punggung sampai kaki tu.πŸ’ƒ

Still kurang jelas?
Boleh je terus piyem Yanie. Nak bagi ukuran untuk Yani kirakan pun boleh. Takde masalah.

JOM ORDER SEKARANG.
HARGA MULA RM699 MINGGU NI

NAK JANA INCOME 1000-5000 SEBULAN?
YANIE GUIDE AND BANTU SHARING ILMU




WASAP.MY/60132293422
WASAP.MY/60132293422

www.noharyani.com

#PB360Therapants
#PremiumBeautiful
#No1CertifiedPremiumBeautifulExpert
#Weapon35

Tuesday, 20 August 2019

BB Glo Collagen Sihat Selamat 2019

BB Glo Pencerah BerCollagen Yang Sihat




92% pengguna BB+ Glo telah mengalami kesan positif kulit yang lebih anjal, cerah dan lembap dalam masa 7 hari sahaja dengan menyahut cabaran BB+Glo!

Bagaimana untuk mulakan cabaran ini? Hanya ambil satu sachet pada waktu pagi sebelum sarapan dan satu sachet pada waktu malam sebelum tidur.

Hanya 2 sachet sehari untuk mendapatkan kulit licin dan halus mulus idaman anda.

Mulakan sachet pertama anda hari ini dan saksikan kulit anda  berubah 360 darjah!

P/S: Mungkinkah anda salah seorang pengguna kami itu? Kongsikan testimoni BB+ Glo anda bersama kami.

#TransformFromWithin


Ada apa dengan BB+ Glo ini?

Tak kenal maka tak cinta. Klik untuk tahu gabungan resipi istimewa yang menjadikan BB+ Glo ini menjadi minuman kolagen BFF pilihan ramai.




A. Collagen
Bila bercerita tentang kolagen, semestinya kita memilih kolagen paling berkualiti dan bertaraf premium. Setiap sachet BB+ Glo mengandungi 5 gram peptida kolagen marin Peptan dari Perancis yang merupakan pengeluar peptida kolagen terbesar No. 1 di dunia! Peptida kolagen ini adalah molekul bersaiz 2000 Dalton untuk membolehkan penyerapan pantas dan maksima  sehingga 90% selepas 1-2 jam pengambilan sahaja!




B. BerryShield
Lebih menarik lagi, BB+ Glo mengandungi agen bioaktif dari serbuk Blackcurrant Berryshield dari Denmark untuk meningkatkan keberkesanan. Teknologi berpaten ini melindungi setiap khasiat buah beri seperti buah beri segar untuk memberikan anda manfaat antioksidan, anti penuaan, anti keradangan dan pencerahan dari polifenol, bioflavonoid & Vitamin C. Wah, banyaknya manfaat dalam satu sachet!



C. Grap’sud
BB+ Glo menggunakan ekstrak anggur merah Total Grape yang dituai eksklusif dari Grap'sud, Perancis. Tahukah anda?Perancis sememangnya sangat terkenal dengan buah anggur yang segar dan berkualiti. Kandungan polifenol, anthocyanin, oligomeric procyanidin (OPC) dan trans-resveratrol merupakan sumber antioksidan yang hebat dalam melawan radikal bebas dan memperbaiki jaringan kolagen sekaligus melambatkan proses penuaan. Memang awet muda saja bila minum BB+ Glo ni. Best kan!


D. L-cysteine
Formula diperbaharui BB+ Glo ini turut mengandungi L-cysteine dari proses penapaian sayur-sayuran untuk memberi kesan pencerahan berganda! Ia efektif menghalang penghasilan melanin, melawan radikal bebas dan mudah dimetabolisme oleh tubuh. Jom cuba hari ini!

#TransformFromWithin #BB+Glo #7DaysChallenge

Jom Hubungi Yanie terus untuk join glowing Cara sihat sama-sama

013-2293422

Fb : Noharyani Mat Sidik

Wednesday, 17 April 2019

Buat Apa Nak Takut Gemuk, Kalau Boleh Makan Banyak Kali

Alhamdulillah, masa masuk kelas tempohari. Makcik dengan pakcik kat kantin sekolah tu, memang banyak sediakan makanan sedap-sedap yang diorang masak. Macam-macam rupa dan macam-macam gaya. Tengok yang dalam gambar ni, antara masakan mereka. Merecik hawau you all. Hahaha. 🀣


Makan dan minum yang pakcik dengan makcik sediakan boleh dikatakan sepanjang waktu. Waktu breakfast, waktu rehat pagi, waktu lunch, tea break. Asal rehat je, makan. Asal makan je, kena rehat. Hahaha. 🀣

Buat apa nak takut naik berat badan, kalau boleh makan banyak kali. Hahaha. Tapi ingat, lepas makan semua ni, memang kena detox balik. Bolehlah kita telan celgynic ke, garam buluh ke, garlic ke, shake me cocoa ke. Inshaa Allah boleh detox segala toxin dalam body. 😎

Masa dalam kelas, wife saya suruh pakai bengkung Premium Beautiful. Katanya, boleh jaga tulang belakang kita yang selalu jauh travel outstation. Dalam masa yang sama, boleh control makan. Supaya masa makan ingat kat Mrs Wifey disinun. Hahaha. πŸ˜‚πŸ˜˜

www.noharyani.com

Wednesday, 3 April 2019

Peristiwa Israk Mikraj

(Allahumma baariklana fii rajabin wa sya’baana wa ballighnaa ramadhaan) Maksudnya: “Ya Allah ya Tuhanku, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Sya’aban dan sampaikan (Hidupkan) kami ke bulan (sehingga) Ramadhan”.

Alhamdulillah, kita dah pun dekat dengan bulan Sya’aban dan Ramadhan. Sepanjang bulan ni, memang kita selalu baca dan aaminn kan doa dekat atas ni.  Tapi dipenghujung bulan Rejab satu peristiwa yang besar dan bermakna buat seluruh umat islam iaitu israk mikraj telah berlaku.





Israk mikraj ialah perjalanan dan mukjizat agung yang dikurniakan oleh Allah kepada Rasulullah SA. Dalam perjalanan tersebut diperlihatkan kepada Baginda SAW pelbagai gambaran dan pemandangan dari alam penuh rahsia yang kesemuanya itu mengandungi pelbagai hikmah dan hakikat yang akhirnya bersangkut paut dengan apa yang berlaku di alam zahir ini dari urusan dan kehidupan para hamba.
Kenapa peristiwa ini sering diperingati pada setiap tahun, walaupun ramai yang dah tahu tentang kisah Israk Mikraj? Tujuannya  untuk memberikan peringatan kepada kita semua sebab dah menjadi tabi’ manusia sering kali lupa atau lalai dengan duniawi dan lupa tentang kekuasaan dan kebesaran Allah. Namun apakah hikmah yang ingin ditunjukkan oleh Allah kepada hamba-hamba-Nya melalui peristiwa ‘special’ ini?

1 – Israk Mikraj Adalah Perjalanan Yang Nyata
Peristiwa Israk Mikraj ini merupakan perjalanan dan pengalaman Rasulullah s.a.w yang benar-benar terjadi dan, bukan hanya perjalanan rohani atau mimpi Baginda semata-mata. Dalam peristiwa ini, Rasulullah s.a.w mendapatkan perintah secara langsung tanpa perantara dalam suruhan mengerjakan solat lima waktu. Ini adalah bukti bahawa Israk Mikraj berbeza dengan penurunan wahyu-wahyu Allah yang lainnya.
Rasulullah juga mengalami perjalanan itu dalam keadaan sedar dan dengan sepenuh hati Baginda. Selepas peristiwa itu, Baginda segera menceritakan kepada para sahabat dan pengikut Baginda dengan ingatan yang sangat jelas.

2 – Tanda Kekuasaan Allah S.W.T
Peristiwa Israk Mikraj merupakan salah satu bukti dan tanda kekuasaan Allah s.w.t. Allah juga ingin menunjukkan betapa besarnya kekuasaan-Nya dengan menjadikan sebuah peristiwa yang boleh dianggap ganjil bahkan hal yang lebih hebat daripada itu.
Dengan kehendak Allah, boleh dilakukan apa-apa saja mengikut kehendak-Nya. Allah s.w.t dengan jelas telah menyatakan bahawa Israk Mikraj adalah bertujuan untuk memperlihatkan kekuasaan-Nya.
Firman Allah s..w.t;
“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”Surah al Israq:1

3 – Bentuk Kemuliaan Allah S.W.T Kepada Rasulullah S.A.W
Sebelum terjadinya peristiwa Israk Mikraj, Rasulullah s.a.w menghadapi banyak ujian yang sangat berat, terutamanya tentangan hebat dalam usaha dakwah Baginda. Antaranya Baginda diusir dan ditolak oleh penduduk di kota Thaif.
Rasulullah s.a.w juga kehilangan dua orang yang penting, iaitu isteri kesayangan Baginda, Siti Khadijah dan bapa saudara yang banyak membantu iaitu Abu Thalib.
Oleh itu, Israk Mikraj merupakan hadiah dan sebuah pengganti dari apa yang telah Rasulullah s.a.w hadapi terutamanya pada tahun yang sama.

4 – Bukti Kerasulan Nabi Muhammad S.A.W
Israk Mikraj juga memperlihatkan sebahagian bukti akan kebesaran Allah selain bertujuan memantapkan dan mengukuhkan kerasulan Rasulullah s.a.w.
Selain itu Israk Mikraj juga diciptakan untuk memuliakan Rasulullah s.a.w sebagai seseorang yang dipilih oleh Allah s.w.t.
Peristiwa ini juga bertujuan mempersiapkan kekuatan jasad, jasmani, rohaniah, dan aqliah Rasulullah s.a.w dalam menjalankan tugas-tugas kenabian Baginda.

5 – Bukti Ajaran Rasulullah S.A.W Bersifat Menyeluruh
Peristiwa Israk atau perjalanan Rasulullah dari Masjidil Haram (Mekah) ke Masjidil Aqsa (Madinah), menunjukkan bahawa ajaran yang dibawa Rasulullah s.a.w bukan hanya untuk masyarakat Mekah sahaja tetapi agama kepada seluruh umat manusia yang ada di muka bumi.

6 – Perintah Didirikan Solat Lima Waktu
Peristiwa Mikraj atau perjalanan Rasulullah s.a.w ke Sidratul Muntaha adalah tempat berlakunya peristiwa Rasulullah menerima perintah Allah s.w.t untuk mengerjakan solat lima waktu sehari semalam.
Perintah ini adalah secara langsung diberikan oleh Allah kepada Baginda tanpa perantara.
Walaupun pada awalnya Allah s.w.t memerintahkan didirikan sebanyak 50 waktu, namun Rasulullah s.a.w memohon agar dikurangkan sehinggalah perintah solat menjadi lima waktu sehari semalam seperti hari ini.
Perintah solat lima waktu ini sangat dipegang erat oleh Rasulullah s.a.w dan Baginda sangat menitikberatkan kepada umat Baginda supaya tidak meninggalkan solat lima waktu kerana ianya adalah tiang agama Islam dan kunci diterima segala amalan di dunia.

7 – Pembersihan Hati untuk Menghadap Allah S.W.T
Diriwayatkan, sebelum peristiwa Israk Mikraj, Rasulullah s.a.w telah ‘dibedah’ oleh malaikat bagi membersihkan jiwa Baginda dari dari sifat-sifat buruk seperti was-was.
Ini memberi gambaran kepada umat Islam bahawa sebelum menghadap Allah s.w.t dalam menjalankan ibadah, seharusnya membersihkan dulu jiwa dan hati dari segala sifat buruk.
Selain itu, segala amalan ibadat hendaklah disertai dengan niat yang betul dan ikhlas. Allah berfirman bahawa Islam itu bersih, maka bersihkanlah jiwa raga kerana sesungguhnya tidak akan masuk syurga kecuali orang-orang yang bersih.
Sungguh banyak hikmah yang dapat diambil oleh umat Islam sebagai iktibar daripada peristiwa ini.
Jadi sebagai umat Islam umumnya, dan pengikut Nabi Muhammad s.a.w khususnya haruslah kita jadikan peristiwa ini sebagai pangajaran utama dalam mengejar ibadah terutamanya dalam mendirikan solat lima waktu

Saya bukan ustazah. Tetapi sebagai insan yang sentiasa nak perbaiki akhlak jadi baik jom Kita sama-sama doakan diri Kita, suami, anak-anak, mak ayah, keluarga saudara, sahabat rakan taulan Dan semua saudara seagama mahupun berlainan agama menjadi insan yang baik akhlas budi pekerti seperti contoh tauladan sifat nabi Kita Muhammad SA.


www.noharyani.com

Tuesday, 26 March 2019

Baju Dalam Waranti Seumur Hidup

DAH LAMA TUNGGU NAK ADA BAJU DALAM ADA WARANTI SEUMUR HIDUP?
TEMPAH SAIZ ANDA SEKARANG
************************************************
.









➡️ Dengan pendaftaran RM47, LAYAK DAPAT REBATE SEHINGGA RM400.
➡️ PERCUMA 2 Kotak ubat Gigi Garam buluh .
➡️ Harga Runtuh Produk Setiap 11hb
➡️ Bonus Sehingga 67%
➡️ Melancong Taraf VIP 2x Setahun
➡️ Tabung Kereta
➡️ Siap ada payslip
➡️ Point Value Tiada Expired
.
Apa yang anda dapat ?
*************************
✔ Instant Shape and Body Hourglass
✔ Tiada lagi Peha bergesel, lengan besar
✔ Perut Flat Tiada Lagi Buncit
✔ Berupaya 70% tingkatkan kesihatan & 30% kecantikan
.
➡️Lengkap AFTER SALE service .
➡️Service PERCUMA Seumur Hidup
➡️Repair PERCUMA
➡️WARANTI Seumur hidup
➡️Fitting PERCUMA and Consultation PERCUMA
.
Apa yang best jika tempah sekarang ?
******************************************
.
Hadiah Bonanza Draw total Prize bernilai RM65,000 menanti anda. Cepat cepat call, pm atau terus whatsapp Yanie tau.
.
.
wasap.my/60132293422

www.noharyani.com

#No1CertifiedPremiumBeautifulExpert

Monday, 11 March 2019

Premium Beautiful Expert cuti-cuti Pulau Pangkor

Alhamdulillah, sempat juga nak settlekan pasal trip ke pulau pangkor kali ni. Sebenarnye, memang dah lama nak datang ke sini. Cuma tak berkesempatan je. Kali ni datang, book hotel last minit. 😘

[Hari pertama]
Kami gerak dari ipoh, ikut jalan simpang pulai - bt gajah - seri iskandar terus ke lumut. Kalau dari ipoh atau utara boleh ikut jalan ni. Kalau dari KL atau arah selatan pun boleh. Tapi jauh lah sikit perjalanannya. Kalau rasa² nak pendekkan jarak perjalanan, boleh tanya encik waze atau pakcik google ye. 😁

Bila dah sampai lumut waktu tengahari tu, lega sikit. Kena cari port utk lunch, banyak port untuk lunch kat sini. Google je. Sebelum tu, kami sempat survey dalam google. Nak naik feri ke pangkor, ikut jeti yang mana. Ada 2 jeti, satu di pekan lumut dan ada satu jeti di marina island. So, kami pilih naik feri dari marina island. Sebabnye, bagi kami mudah nak parking kereta. Boleh je, kalau nak naik feri dari lumut. Ada je tempat park kereta. Terpulang pada kawan².

Kami lunch kat kedai makan, yang mana menuju ke marina island. Oklah, buat alas perut. Sesudah lunch, kami pun gerak ke jeti marina island. Turunkan buah hati kesayangan dulu dan bagasi, then baru parking. Ada parking yg berbumbung, ada yang open dan ada parking jenis vip. Pilihlah ikut suka kawan². Saya pilih parking yang vip, sebab dekat dengan jeti dan berbumbung.

Dah sampai jeti marina island, kami pun beli tiket kat kaunter. Adult RM14 dan Child RM5. Lepas tu, kitorang ootd dulu. Alhamdulillah, cuaca redup masa tu. Dah habis ootd, kitorang pun menuju ke terminal feri.

Dari jeti marina island ke pangkor, perjalanan ambil masa 10 ke 15 minit je. Boleh lah, anak-anak pun tak boring dalam feri. Kalau naik feri dari jeti lumut ke pangkor, ambil masa lama sikit. Lebih dari 30 minit. Kalau yang tak kejar masa, oklah.

Once dah sampai kat jeti pangkor, kami pun mencari teksi berwarna pink untuk sampai ke tempat penginapan kami kat Pantai Teluk Nipah. Dulu pernah datang sekali je kat Teluk Nipah, masa sekolah menengah. Masa anak satu, kami datang kat area pantai pasir bogak. Kitorang 1 famili naik teksi kaler pink, nama je teksi tapi sebenarnya van. Van boleh muat 12 orang tau.

Perjalanan dalam 10~15 minit, dari jeti pangkor ke hotel kami kat teluk nipah. Teksi akan hantar sampai depan pintu hotel. Meriah sikit kat area ni, kedai² banyak. Cuma dari hotel nak ke kedai atau pantai kena jalan kaki dalam 400 meter. Anak-anak ok je, bila kena jalan kaki.

Oh lupe, tambang untuk teksi dari jeti pangkor ke tempat penginapan ada di tampal kat dinding tempat teksi. Senang tourist nak tahu. Kami book hotel untuk 2D 1N untuk trip kali ni. Nak bagi pengalaman kat anak-anak kat pulau pangkor.

Once dah check in dan letak beg. Aktiviti kitorang ronda², wefie dan ootd kat tempat² yang menarik. Then cari kudapan untuk minum petang. Beli makanan goreng². Mujur masa ni hujan tak turun. So, aktiviti berjalan lancar.😘

Lepas dah abis bergambar. Aktiviti seterusnya adalah aktiviti air. Main air sampai matahari terbenam. Aktiviti kitorang kalau dah jumpa air ni. Tak lain, dan tak bukan, mandi dan berenang saje lah. Anak² kitorang ni pantang jumpa air. Kecut satu badan kitorang. Hehehe.

Selepas dah rest main air masa petang tadi. Sebelah malam, kami ronda² untuk cari port dinner area Teluk Nipah ni. Meriah waktu memalam kat sini. Kebetulan ada busker buat showcase depan kedai makan kitorang, layan aje lah. Tak habis tengok showcase kitorang balik bilik tido. Dah sampai bilik hujan pun turun. 😴😴

[Hari kedua]
Selepas sarapan. Aktiviti waktu pagi diteruskan dengan aktiviti main air. Main air lagi, lagi lagi main air. Lepas air laut, kemudian air kolam pulak. Main air sampai kecut balik. Main air sampai waktu nak check out. Hahaha. πŸ˜‚

Masa nak check out, request kat hotel teksi pink nak ke jeti. Nanti teksi akan pick up weolls kat depan pintu hotel. Kebetulan masa weolls check out salah satu jalan utama ditutup. So, weolls kena dibawa ke jalan utama yang lain. Kitorang bertuah dapat keliling satu pulau ikut jalan darat. 😊😁

Once dah sampai jeti pangkor, baru rasa nak shopping souvenir walaupun sebenarnya takde rasa nak shopping sangat pun. Belikan jajan anak-anak je. Tak sempat nak beli ikan bilis mata biru. Sebabnye, stok ikan bilis mata biru still ada kat rumah. Beli kat lumut aje sebelum ni. Hehehe 😁

Bila dah abis shopping, kitorang pun masuk ke jeti. Kitorang pun pi kaunter tiket feri. Ingatkan nak beli tiket feri untuk balik ke tanah besar. Rupanya tak perlu beli pun. Pakai balik tiket asal. Haa..engkau, gelabah cari tiket yang asal mujur tak masuk tong. Kalau beli tiket dari jeti marina, simpan tiket tu. Tolong jangan buang. Sempat kena bebel dengan isteri. πŸ˜‚. Nasib jumpa. Kena beratur dan tunggu feri sampai. Lega, dah boleh masuk feri. Yeayyy!! πŸ˜„Selamat pulang kembali ke tanah besar semenanjung. 😘😍


Kalau kail panjang sejengkal,
Lautan dalam jangan diduga. πŸ€—
Peace yo! Jom join Hakim pi pulau pangkor.


Sempat weolls ber ootd dan ber wefie sebelum feri sampai.


Kitorang lepak kejap mama papa.


Gendang gendut tali kecapi,
Kenyang perut suka hati.
Jom kita naik feri.
Eiffle tower replika.


Jom kita wefie sebelum sampai jeti pangkor.


Tak sempat nak ambik gambar teksi pink. Kite jalan2 jap cari apa yang patut.


Yeay..time untuk masuk air.


Kita main bola dalam air dulu ye.



Kalau takut dilambung ombak,
Jangan berumah ditepi pantai.
Hehehe. 😁


Weolls dinner makang ikang. Layan jugak kedai makan ni. Kat depan kedai ada busker buat show.


Kakak, ni ha..berenang nak jadi mermaid. πŸ˜‚. Lepas ni, kakak pakai PB macam mama lagi senang kakak nak swim tau. Yeay 😊☺



Penyu nak menetas, gali lubang dulu. πŸ˜‚



Nampak tak sirip kat belakang? *terlebih tengok cerita korea sangat ni. πŸ€”


Anak dah terikut nak jadi mermaid jugak. πŸ˜‚



Mentor kata, kalau pakai Premium Beautiful korset masa berenang kat laut lagi mudah nak terapung. Cer try. Mermaid tengah belajar nak apungkan diri atas permukaan air. πŸ˜„πŸ˜Š



Kite wefie dulu. Asyik gambar korang je.


Tudia aquaboy, selamba je swim tak guna tube.


Ha..kan dah cakap, pakai Premium Beautiful korset lagi senang nak berenang tau. Dahsyat skill mermaid saya ni. 😁😍


Masuk kolam pulak. Kolam atas bumbung hotel.☺ 



Geylang si paku geylang, 
Geylang si rama-rama,
Pulang marilah pulang, 
Marilah pulang bersama-sama.
Waktu untuk pulang. 😍😍😍