Thursday, 24 December 2015

Lawatan ke Cameron Highland 2H1M

Walaupun menetap di Perak, bila umur cecah 30-an baru dapat jejak kaki ke Cameron Highland. itu pun bila dah dapat anak. Hehehe.... Sebelum ni naik cameron highland hanya dapat pi tengok ladang strawberi dan ladang teh cameron valley... belum sempat nak ke ladang teh boh sg palas. Orang kata tempat nye cantik. Nak tau sebab apa sebelum ni tak pernah sampai tempat tu..sebabnye tempat tu jalan nye asyik sesak memanjang. Waktu hujung minggu selalu sesak, belum kira waktu cuti sekolah atau cuti umum persekutuan... Pernah kami merasai pengalaman masa cuti tahun baru cina, nak ke penginapan kat Berincang ambil masa 5 jam dari Simpang Pulai.. hahaha... penginapan untuk kali ni adalah tajaan dari seseorang.. so, kami gunakan kelebihan yang ada.. 
Kami menginap kat hotel baru, boleh dikatakan baru time tu. nama hotel tu, Aranda Nova Hotel. memang best hotel dia. Kalau bawak family yang ada anak-anak kecil memang sesuai sebab tingkat bawah ada tempat permainan dan beberapa kedai. tapi kami makan kat area berinchang dan tanah rata. Saja jalan-jalan, memandangkan kereta tak banyak masa ni. 
Tempat yang best beli sayur-sayur kat CH ni nama dia Kea Farm. Kat situlah punya jalan sesak. Orang kata harga sayur2 kat situ murah tapi tak tahu pulak teman. hehehe... dari hotel kira jauh jugak la nak ke Kea Farm ni, kena naik kereta. ada beberapa hotel yg dekat dengan Kea Farm ni. Contohnye Corpthorne Hotel (Dulu nama hotel ni, Equatorial). Hotel paling dekat, hotel ni pun best jugak suasana nye..
Tempat singgah di area berincang untuk tengok ladang strawbery, nama tempatnya Big Red Strawberry Farm tapi kat belakang2 sikit tempatnya. Kalau nak datang CH ni, kena kuatkan kaki sikit sebabnye kena manjat bukit utk tengok ladang strawberry ni. Area berinchang ni ada pasar minggu, banyak souvenir jual kat sini. Kena bargain utk dapat best price. Masa teman dan family orang tak ramai, syok je masa shopping. 
Lepas tu, teman bawak family pegi dinner kat Tanah Rata. Kat Tanah Rata dah banyak pembangunan. Yelah, dah ramei yang datang. Itu salah satu strategi pelancongan. Teman dan family makan kat kedai2 makan kat situ. Dalam 8 ke 10 minit naik kereta dari berinchang ke tanah rata, tapi masa tak sesak le..kalau sesak, tak berani komen. 
Oleh kerana hari dah gelap, lepas makan balik hotel..aktiviti malam hanya jalan-jalan sekitar hotel. Esoknya paginya sebelum check out, sempat singgah di Ladang dan kilang Teh Boh Sg Palas, memang cantik tempatnya. Pelancong suka sangat tempat ni. Kalau time sesak, payah nak sampai tempat ni. kome memang patut singgah tempat ni. 
Lepas check out, sempat lagi kami singgah di Ladang Teh Cameron Valley kat Kuala Terla. Shopping sikit then beli teh sikit..
Oklah sampai sini dulu..berjumpa di entry akan datang. 

*maaf gambar tak banyak

First time lawat kilang teh boh sg palas. sebelum ni memang payah nak masuk sini. sesak memanjang time cuti-cuti. 

Depan kilang Teh Boh Sg Palas